after earthquake & tsunami

^ Disaster Relief Project. Partition system, SBA. via m.e.t.r.o.n.o.m.

 

 

Excerpt from interview to Shigeru Ban by Francesca Picchi on the Disaster Relief Project#1 via domusweb:

[…]

SB: We are accustomed to intervening in emergency situations but March 11 was the worst disaster I’ve ever seen because the earthquake was compounded by the devastation caused by the tsunamis and by the nuclear crisis. The devastated area is immense: it reached over 500 km inland from the coast. More than 12,000 people were killed and 18,000 are still missing. The tsunami wiped away everything in its path making it even more difficult to bring aid to the people and organize assistance. Everything is extremely complex, particularly the removal of the debris and the unearthing of the bodies of loved ones. There is great reluctance, for example, to use the bulldozers.

People wanted to stay until they found their loved ones. Nobody wants to abandon their city or their village. The situation is very difficult: there is no water or electricity, but everyone wants to stay, preferring to live under these conditions until they can understand the destinies of their loved ones.

Evacuation centers were set up in the area to accommodate refugees in school gyms or in any other structure available to provide shelter to those who had lost everything. It really is the worst I’ve ever seen, even compared to disasters in which the number of people affected were much greater but in which the devastation was mainly caused by the earthquake. In Japan, the situation is much more complex …

 

FP: To assist, the first thing you put in place wasn’t a conventional emergency shelter, but a system that strengthens the sense of intimacy of those who have already been wounded by the losses caused by the earthquake and tsunami. This is a partition system that you call PPS4. Can you tell us about it?

 

SB: In 1995, I was working in Kobe. At the time, I worked to build temporary homes for Vietnamese refugees. I even built a small public building for them, a church.

At that time I realized that the main problem in the first phase of an emergency evacuation situation is the great density of refugees. Evacuation centers are usually large rooms under a single roof where families find themselves sharing space with strangers. Privacy is a key issue for people who are not accustomed to nurturing close relationships with neighbors in their daily lives, and who have suffered a shock that makes them even more vulnerable.

So I posed the problem of creating a partition system that was inexpensive and simple to build. The first project was in 2004 in Niigata where, after the earthquake, many families had taken refuge in the gyms. To alleviate the lack of privacy, we designed a small house made of square cardboard tubes. We only built a few because at that time the real needs were still not so clear to me. Despite the original idea, in fact, the Paper House was used as a temporary clinic for the elderly and has been adopted mostly by children.

With experience, however, it’s become more clear to me about what is really needed in an emergency situation.

In Fukuoka, in 2005, I created a very simple and low cost partition system for the first time. Fukuoka was hit ten years after the Kobe earthquake, and for the first time in a long time, an earthquake hit Japan with an intensity greater than magnitude 6.0 on the Richter scale. We created simple cardboard partition systems that would help define the “territory “between families but which also serve as isolation systems: at night they were used to help people gain some privacy.

The system was very simple and cheap, but it was not enough to provide privacy for families.

The version that we are currently using (No. 4) is an improvement on previous ones. It is very simple and suitable for every situation. It’s a system made up of three cardboard tubes of different diameters. The largest tube (10 cm in diameter) acts as a column which connects to a smaller tube that works as a beam. The smallest of all, then, serves to make the joint solid. It is very simple and inexpensive; it is enough to drill holes in the tubes that serve as columns, use a little tape to secure everything, and hang a curtain to ensure privacy when needed. Just cut, drill and connect the components to obtain any dimension.

[…]

 

^ image via urbanphoto

 

^ image via LP_AEC

 

 

^ image via domusweb

 

One Comment

  1. Pingback: afet mimarisi ile ilgili | MAPPING the LAYERS

Leave a Reply